04-03-2025, 09:46 PM
(This post was last modified: 04-03-2025, 09:51 PM by Zbyma72age.)
(04-02-2025, 10:34 PM)iiii Wrote: Cześć Zbyma72age,
Quote:Umieszczono także w dokumentach jako "tmpNik_HDR.tif" (Wtyczka - jpg ??).
Faktem jest, że różni użytkownicy mają różne ustawienia w programach, których z perspektywy GIMP nie można sprawdzić. dla uproszczeń ustawiliśmy się na JPG.
W razie konieczności być dostępnym „HDR Efex Pro 2 > USTAWIENIA > USTAWIENIA WYJŚCIA OBRAZU” na JPG, powinien być dostępny z zagrożeniem, którego obraz nie jest zapisywany z powrotem do GIMP.
wszystkie obrazy tmpNik* usunięte z „Documents” przed wykonaniem testu.
Quote:W moim przypadku, ale w GIMP-ie 2.10.36, następująca zasada działania:Nie jestem pewien, czy dobrze poznany, że jestem wdzięczny, że mogę za udostępnić link do samouczków wideo na ten temat.
Uruchomienie jako trzy obrazy o różnych np. EV 1, 0, -1
Po czym, zgodnie z wymaganiami, pierwsze okno programu, plik => „Okno dialogowe scalania”, w którym jest po uruchomieniu podstawowe i „Utwórz HDR” tworzymy HDR (stworzone z trzech lub więcej warstw o różnych EV) i przekazujemy dodatek do dokumentów HDR Efex Pro 2, gdzie można wprowadzić Mapowanie Tonów i dodatkowe urządzenie) w tym miejscu po OK, jest ekran HDR, ale także w dokumentach tj. Powstały obraz nie jest zwracany do GIMP-a.
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Gimpa, jak wy, tylko deweloperem na innym miejscu, ze skryptu obsługujągo.py, który przeczytałem, wynika, że nie był w stanie zaimportować wielu warstw do programu HDR, ale można to zastosować.
Najprostsza rada jest taka:
Zaznaczam w folderze trzy pliki o EV np.: 1, 0,-1 i kopiuję je i przeciągam, przesuwam je na
C:\Plik programów\Google\Kolekcja NIK\HDR Efex Pro 2\HDR Efex pro 2 (64bit)\HDR Efex Pro 2.exe
Należy zwrócić uwagę, że to jest 3 lub np. 5 różnych zdjęć EV, co daje prawdziwy HDR, nie jest otrzymywany w chwili obecnej z nikplugin.py => Fake HDR.
Wynik działania jest przekazywany do Documents np.: img0664ms1 -2_HDR.tif
W GIMP 2.10.36 te 3 pliki otwieram jako awaryjne.
Obrazy: Obraz GIMP 1, Obraz GIMP 2, Obraz GIMP 3, wynik => Dokumenty => ShellOutTempFile0_HDR.tif
urządzenia, nie bawiłem się w ustawieniach tylko w użytkowych.
W załączeniu wtyczki GIMP 2.10.x HDRefex2.zip
Osobiście, gdy robię zdjęcia HDR, korzystam z oprogramowania SNS-HDR Pro lub Lite.
[załącznik=13338]
Nie wiem dlaczego, nie mogę załączyć pliku PDF with photos.