Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Converting python plugin-in shellout.py from gimp 2.x to 3.x
(04-02-2025, 10:34 PM)iiii Wrote: Cześć Zbyma72age,

Quote:Umieszczono także w dokumentach jako "tmpNik_HDR.tif" (Wtyczka - jpg ??).

Faktem jest, że różni użytkownicy mają różne ustawienia w programach, których z perspektywy GIMP nie można sprawdzić. dla uproszczeń ustawiliśmy się na JPG.
W razie konieczności być dostępnym „HDR Efex Pro 2 > USTAWIENIA > USTAWIENIA WYJŚCIA OBRAZU” na JPG, powinien być dostępny z zagrożeniem, którego obraz nie jest zapisywany z powrotem do GIMP.
wszystkie obrazy tmpNik* usunięte z „Documents” przed wykonaniem testu.

Quote:W moim przypadku, ale w GIMP-ie 2.10.36, następująca zasada działania:
Uruchomienie jako trzy obrazy o różnych np. EV 1, 0, -1
Po czym, zgodnie z wymaganiami, pierwsze okno programu, plik => „Okno dialogowe scalania”, w którym jest po uruchomieniu podstawowe i „Utwórz HDR” tworzymy HDR (stworzone z trzech lub więcej warstw o różnych EV) i przekazujemy dodatek do dokumentów HDR Efex Pro 2, gdzie można wprowadzić Mapowanie Tonów i dodatkowe urządzenie) w tym miejscu po OK, jest ekran HDR, ale także w dokumentach tj. Powstały obraz nie jest zwracany do GIMP-a.
Nie jestem pewien, czy dobrze poznany, że jestem wdzięczny, że mogę za udostępnić link do samouczków wideo na ten temat.
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Gimpa, jak wy, tylko deweloperem na innym miejscu, ze skryptu obsługujągo.py, który przeczytałem, wynika, że nie był w stanie zaimportować wielu warstw do programu HDR, ale można to zastosować.

Najprostsza rada jest taka:
Zaznaczam w folderze trzy pliki o EV np.: 1, 0,-1 i kopiuję je i przeciągam, przesuwam je na
C:\Plik programów\Google\Kolekcja NIK\HDR Efex Pro 2\HDR Efex pro 2 (64bit)\HDR Efex Pro 2.exe
Należy zwrócić uwagę, że to jest 3 lub np. 5 różnych zdjęć EV, co daje prawdziwy HDR, nie jest otrzymywany w chwili obecnej z nikplugin.py => Fake HDR.
 Wynik działania jest przekazywany do Documents np.: img0664ms1 -2_HDR.tif

W GIMP 2.10.36 te 3 pliki otwieram jako awaryjne.
Obrazy: Obraz GIMP 1, Obraz GIMP 2, Obraz GIMP 3, wynik => Dokumenty => ShellOutTempFile0_HDR.tif
urządzenia, nie bawiłem się w ustawieniach tylko w użytkowych.
W załączeniu wtyczki GIMP 2.10.x HDRefex2.zip

Osobiście, gdy robię zdjęcia HDR, korzystam z oprogramowania SNS-HDR Pro lub Lite.
[załącznik=13338]
Nie wiem dlaczego, nie mogę załączyć pliku PDF with photos.

Attached Files
.zip   GIMP 2.10.x HDREfex2.zip (Size: 1.62 KB / Downloads: 3)
Reply

Messages In This Thread
RE: Converting python plugin-in shellout.py from gimp 2.x to 3.x - by Zbyma72age - 04-03-2025, 09:46 PM

Forum Jump: